Lokale omroep voor de Roerstreek

Natuurbegraafplaats Nederweert moet nog openen maar eerste overledenen liggen er al begraven

In 2025 moet de natuurbegraafplaats Nederweert officieel geopend zijn. Dan staan de verschillende gebouwen op het terrein, is het crematorium in gebruik en staan koffietafels klaar. Om zover te komen moet er komend jaar nog veel gebeuren. En dat terwijl de eerste overledenen al liggen begraven. De belangstelling is enorm.

Tijdens WeertFM Take Away was Rolf Verheijen in de studio. Hij is bij de nieuwe onderneming verantwoordelijk voor dagdagelijkse taken. In de toekomst wanneer alles gereed is, maar ook nu al in de voorbereidende fase. Initiatiefnemers Chris en Janneke Salimans kregen in 2019 het idee tot het openen van de natuurbegraafplaats. In 2020 werd het bestemmingsplan ingediend en vanaf daar ging het snel. Dat in die eerste fase, op basis van ontwerpen, associaties gemaakt werden met de tweede wereldoorlog zorgde voor herziene plannen: “We waren verrast. De foto die in eerste instantie gepubliceerd werd paste niet bij het werkelijke beeld. We hadden dit vooraf niet aan zien komen. De toren is nu ook uit het plan. De gedachte om op basis van alle kritiek de stekker er uit te trekken is nooit opgekomen.” Nog voordat de begraafplaats open is, blijkt de behoefte er al flink te zijn, weet ook Verheijen: “Dat blijkt uit alle cijfers. Mensen die veelal met natuur bezig zijn, vinden het echt fijn om hun lichaam ‘terug te geven aan de natuur’.”

De bouw vordert nu snel. In de komende weken wordt het houten geraamte van het gebouw omhoog gezet, dus er zit veel voortgang in. De verwachting is dat in 2025 alles open kan, dit zou zelfs al eerder kunnen zijn. Maar je houdt altijd een slag om de arm. Als alles geopend is, heeft het de naam Hoeve De Zwingel.

(Origineel geplaatst door Jeroen Heijdeman)
Aantal vrouwelijke hoogleraren stijgt langzaam
Opnieuw docent VISTA college geschorst na melding ...