Artikel over omroep or6 in dagblad de Limburger

Hoe leuk is dit? Dagblad de Limburger publiceerde afgelopen week een artikel over onze omroep. We bestaan 50 jaar, en de krant blikte terug op het ontstaan van onze omroep. Een prachtige geste aan al die mensen die in die 50 jaar hebben meegewerkt aan de lokale omroep. Maar ook een pluim voor de vrijwilligers, die anno 2021 iedere week weer mooie programma's maken. Chapeau!! 

Hieronder zie je de integrale tekst van het artikel uit dagblad de Limburger. Wil je meer weten, neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vijftig jaar na de grote rel in Melick-Herkenbosch

Nu amper nog voor te stellen, maar omroep OR6 in Roerdalen bestaat bijna een halve eeuw door piraterij, een 'inbreuk op de kabel' die in 1971 -vijftig jaar geleden- uitmondde in een landelijke rel.

DOOR JACQUI STROUCKEN-ROERDALEN

In Melick-Herkenbosch wilden ze in de jaren zeventig af van lelijke antennes op de daken. Er moest een Centrale Antenne Inrichting (CAI) komen, oftewel kabel. De toenmalige burgemeester Frans Fey zag zijn kans: hij waagde het de raadsvergadering daarover meteen over die kabel uit te zenden. Zonder zendvergunning. Tweehonderd gezinnen in Melick konden de raadsvergadering thuis volgen, een landelijke primeur in 1971. Aansluitend werd een modeshow uitgezonden. Het zaadje voor de voorloper van OR6 was geplant. Het ANP berichtte over deze actie, de Volkskrant, het Algemeen Dagblad, Het Vrije Volk, NRC Handelsblad, De Tijd en natuurlijk De Limburger. De kijkdichtheid was 50 procent geweest tijdens de vergadering, de modeshow haalde 90 procent.

Flinke staart
De PTT noemde het in De Limburger een overtreding van de telegraaf- en telefoonwet en voorspelde dat deze actie nog een flinke staart zou krijgen. Er werden Kamervragen gesteld en het toenmalige ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk overwoog een procedure tegen Melick-Herkenbosch aan te spannen. Zelfs het Verdrag van Rome, een voorloper van de EU, werd erbij gesleept en naar verluidt haalde de kwestie ook buitenlandse kranten. Feys verdediging: het was een proefballon; hij had ontwikkelingen willen versnellen.
Dat lukte. Volgens Jan Ramakers uit Posterholt, die al dertig jaar vrijwilliger is bij de omroep, waren de geesten gerijpt door de 'burgemeesterlijke ongehoorzaamheid' van wijlen Frans Fey. Niet lang daarna ontstond in Melick-Herkenbosch de eerste lokale omroep van Nederland. Misschien was het zelfs de eerste van Europa, de voorloper van het huidige OR6. Melick-Herkenbosch was het voorbeeld voor talloze lokale omroepen die in de jaren daarna overal in het land zijn opgericht.

Felix Meurders
Misschien kwam dat ook een beetje door radio- en televisiepresentator Felix Meurders, een bekende van Ramakers, die hij wist te porren voor het professioneel leiden van verkiezingsdebatten. Hetzelfde geldt voor Bjorn Oostra, nu hoofdredacteur van De Limburger. Of misschien was de grote kracht ook gewoon het enthousiasme van vrijwilligers door de decennia heen, net zoals dat van de vijftien presentatoren, cameramensen en geluidstechnici die anno 2021 nog steeds uitzendingen maken.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

OR6 / 11.00u / Zondag 14 november / Wo höbbe veer ...
OR6 / 11.00u / Zondag 7 november / Wo höbbe veer '...