Lokale omroep voor de Roerstreek
Recent Nieuws

Video: Toekomst bibliotheek Roerdalen nog een open boek

Of de gemeente Roerdalen aan de wettelijke plicht voor een bibliotheek kan voldoen is uiterst onzeker, nu een subsidieaanvraag is afgewezen. Na het verdwijnen van de bibliotheek in 2016 zijn er tal van burgerinitiatieven gestart.

De nieuwe bibliotheekwet verplicht elke gemeente vanaf 2025 minimaal één bibliotheekvoorziening te hebben. Om zo’n bibliotheek te kunnen runnen heeft de gemeente Roerdalen samen met vrijwilligers van de burgerbibliotheek een subsidieaanvraag gedaan. Deze aanvraag is afgewezen.

Of de bibliotheek gerealiseerd kan worden is nu onzeker. Niet duidelijk is immers ook of er daadwerkelijk sprake moet zijn van een bibliotheekgebouw, of dat de bibliotheek ook op een andere manier de service kan verlenen.

Op de stoep
Roerdalen is één van de 16 gemeentes in Nederland die geen bibliotheek meer heeft. In 2016 sloot de laatste vestiging in Sint Odiliënberg. Om toch boeken te delen, zijn Roerdalers een burgerbibliotheek begonnen, of ze zetten eenvoudigweg een boekenkast op de stoep.

De gemeente Roerdalen betreurt dat de aanvraag voor de SPUK-regeling is afgewezen. “Ook wij willen voor onze inwoners een goede en bereikbare bibliotheekvoorziening. Wat we niet willen, is het snel doorvoeren van een professionele bibliotheekvoorziening puur en alleen op basis van een nieuwe wet”, zegt wethouder Loes Vestjens.

Lees Meer

Na een fikse vertraging zijn in Melick twaalf flexwoningen op de Bartelsstraat opgeleverd. Ze zijn gebouwd in opdracht van de gemeente Roerdalen en Wonen Limburg. De eerste bewoners nemen vanaf donderdag hun intrek in de tijdelijke kleine woningen. De huisjes waren al langer klaar, maar konden toen niet worden aangesloten op het overvolle stroomnet.

De helft van de woningen in Melick is vrijgemaakt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Deze mensen wonen al ruim een jaar aan de Koezoep bij Herkenbosch. De meeste Oekraïners hebben volgens de gemeente ook al een baan.

Vier woningen zijn te huur voor inwoners uit de gemeente Roerdalen die dringend woonruimte zoeken, zoals jongeren en pas gescheiden mensen. Nog eens twee woningen zijn gereserveerd voor statushouders: vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Deze statushouders gaan een inburgeringscursus volgen en op zoek naar werk. Op 2 juli organiseert de gemeente een borrel, zodat de buurt kennis kan maken met de nieuwe bewoners.

De gemeente Roerdalen wil het woningtekort aanpakken door het plaatsen van flexwoningen in de zes dorpen van de gemeente. In elk dorp komen twaalf tijdelijke woningen van 50 vierkante meter voor ongeveer 48 nieuwe bewoners. In Vlodrop (Wassemweg) en Sint Odiliënberg (Dorpspark Schepersheuvel) zijn de woningen al bewoond. Posterholt, Herkenbosch en Montfort volgen nog.

Lees ook: Tijdelijke huisjes Melick eindelijk op overvol stroomnet

Drie straten in Montfort zijn binnenkort een maand lang overdag afgesloten voor autoverkeer. Vanaf dinsdag 21 mei wordt gewerkt aan de Scholtisweg, Gelreweg en Overkwartier. Het asfalt wordt hier gerepareerd.

Tijdens de werkzaamheden zijn de wegen alleen overdag afgesloten. De woningen zijn te voet bereikbaar. De gemeente stelt een omleidingsroute in met borden.

Als alles volgens planning gaat, dan duurt het werk vier weken.

Het bericht Straten in Montfort maand lang overdag dicht verscheen eerst op VML Nieuws.

(Origineel geplaatst door Randy Beaumont)

Rolf Joosten is het nieuwe raadslid voor de Democraten Roerdalen. Hij volgt Jo van Kruchten op die onlangs opstapte. Joosten is vanaf 2012 al lid van de partij en hij maakte al onderdeel uit van de steunfractie. Hij wordt op 30 mei beëdigd.

“Democraten Roerdalen is een partij die is opgericht door ondernemers en daarom goed aansluit bij mijn idealen,” zegt Joosten. Hij heeft altijd als ondernemer gewerkt en heeft zich bovendien altijd ingezet voor het verenigingsleven. Als raadslid hoopt hij zich te kunnen richten op het creëren van een gunstig ondernemersklimaat en tegelijkertijd de belangen van het verenigingsleven te behartigen.

Een ander belangrijk punt voor hem is het behoud van het landschap. “We zijn een groene gemeente en dat moeten we vooral zo houden,” zegt hij. In het begin zal zijn werk als raadslid voornamelijk bestaan uit toezicht houden, zoals hij dat ook doet in de raad van toezicht van verschillende zorginstellingen. “Ik doe dit vrijwillig, zodat ik mijn taken onafhankelijk kan uitvoeren.”

Jo van Kruchten stapte eerder deze maand op als raadslid. hij vond dat Democraten Roerdalen een te populistische koers is gaan varen.

Lees ook: Raadslid Democraten Roerdalen vindt koers ’te populistisch’ en stapt op

Het bericht Rolf Joosten uit St. Odiliënberg wordt nieuw raadslid in Roerdalen verscheen eerst op VML Nieuws.

(Origineel geplaatst door Laura Westheim)

Natuurorganisatie Groen Grensland heeft een brief gestuurd naar de provincie Limburg waarin zij hun bezorgdheid uiten over een voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan voor het militaire terrein in Duitse Elmpt. Deze wijziging zou de vestiging van een bedrijventerrein van 150 hectare in het gebied mogelijk maken.

Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de stikstofbelasting in het gebied, en de natuurorganisatie roept de provincie daarom op actie te ondernemen. Volgens de brief hebben de gemeenten Roermond en Roerdalen eerder al verzocht aan de gemeente Niederkruchten om inzicht te geven in de verwachte stikstofuitstoot in het Nationaal Park.

Ook wordt beschreven dat Nederland een verplichting heeft om de achteruitgang van de kwaliteit van Natura 2000-gebieden te voorkomen. Ook als de oorzaak van deze achteruitgang in het buitenland ligt, betekent dit dat de omliggende gemeenten extra maatregelen moeten nemen om de negatieve gevolgen van deze buitenlandse activiteiten te voorkomen of te compenseren.

Het bericht Zorgen over stikstofuitstoot bij Nationaal Park De Meinweg verscheen eerst op VML Nieuws.

(Origineel geplaatst door Laura Westheim)

Een groep van ongeveer vijftien mensen heeft zich zondagavond tegen de politie gekeerd in Sint Odiliënberg. De agenten kwamen af op een melding van een vechtpartij. Een 23-jarige man uit de gemeente Roerdalen werd hierbij neergestoken.

De politie kreeg rond 20.45 uur een melding binnen van een vechtpartij op Het Sittert in Sint Odiliënberg. Agenten verleenden de gewonde direct eerste hulp, waarop deze persoon naar het ziekenhuis werd gebracht. Op de locatie werd al snel een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van poging tot doodslag danwel poging tot zware mishandeling. Niet veel later liep het uit de hand.

Een groep van 15 mensen gooide met voorwerpen naar de agenten. Een van hen wilde de agenten zelfs te lijf gaan met een stuk gereedschap. Deze 46-jarige man werd ook aangehouden. De man, die ook niet staat ingeschreven, wordt verdacht van poging tot doodslag/zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Beide verdachten zitten nog vast op het politiebureau.

Volgens omwonenden zou er zondagavond een feestje zijn geweest bij een aspergebedrijf in die straat. Er werden verschillende busjes met Poolse kentekens in de straat gesignaleerd. Het bedrijf in kwestie weigert om te reageren.

De politie keurt het geweld tegen de agenten sterk af. “Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd”, aldus een woordvoerder.

Burgemeester De Boer-Beerta van Roerdalen lijkt zich achter een landelijke oproep te scharen die ze eerder niet wilde ondertekenen. Haar toespraak tijdens dodenherdenking vertoonde overeenkomsten.

In haar toespraak tijdens dodenherdenking deed burgemeester Monique de Boer-Beerta van de gemeente Roerdalen een oproep aan iedereen om niet de grenzen van het toelaatbare op te zoeken: “Gebruik geen leuzen die anderen kwetsen en intimideren. Laat ons samen blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme.”

Deze laatste zin komt bijna letterlijk uit een open brief van de gemeente Amsterdam die door alle Nederlandse gemeenten, op slechts dertien na, is ondertekend. Hierin staat dat we ons ‘altijd moeten verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme’.

Ook vermeldt deze brief: ‘Het recent opgelaaide antisemitisme houdt verband met de geweldsexplosie in het Midden-Oosten’. De Boer zegt in haar toespraak: “Antisemitisme is nooit helemaal weggeweest en recent enorm opgelaaid vanwege de geweldsexplosie in het Midden-Oosten.”

Opmerkelijk omdat juist deze burgemeester bij één van de slechts dertien burgemeesters in Nederland horen die de open brief van Amsterdam niet wilde ondertekenen. In De Limburger liet ze eerder al weten dat het een principekwestie is om als burgemeester nooit uiting te geven aan standpunten ten aanzien van bepaalde bevolkingsgroepen. Met haar toespraak lijkt ze te willen aantonen dat ze zich wel achter de inhoud schaart.

 

OMROEP ROERSTREEK (OR6)
Smeelenbergweg 2
6074 DR MELICK
Nederland

redactie@or6.nl

Copyright © 2023 Omroep Roerstreek.
Alle rechten voorbehouden.